FAQ-Frågor och svar

FAQ- Frågor och svar.

Hur gör jag en beställning?
Du beställer enklast här på vår hemsida www.hundbursbutiken.se.

Vad är er leveranstid:
Våra normala leveranstider är 3-5 dagar inom Sverige. OBS! Beställningar lagda på helger skickas tidigast på måndagen efter. Om förseningar i leveransen skulle uppstå (utan att vi har meddelat dig om längre leveranstid) ska du kontakta oss på e-postadress: [email protected]. Vid kampanjer kan leveranstiderna komma att bli längre.
Eventuella skador på paketen ska dokumenteras och anmälas till chauffören eller personalen på utlämningsstället vid mottagandet. Det går inte att anmäla i efterhand.'
Ej uthämtade paket debiteras med 300 SEK utöver returfrakt.

Är era priser inkl. moms:
Alla priser i butiken anges i SEK och alla priser är inklusive 25% moms. Vi reserverar oss för prisändringar orsakat av prisändring från leverantör.

Vilka olika betalsätt finns det att välja på?
Vi erbjuder för närvarande betalning via:
Kreditkort
Faktura (Klarna)
Delbetalning (via Klarna)
Swish
PayPal

Läs mer om våra betalsätt på sidan Köpvillkor.

Vid nyttjande av din ångerrätt:
Du måste meddela att du ångrar dig senast inom lagstiftade14 dagar. Meddelandet ska skickas till oss [email protected] I ditt meddelande ska ditt namn, din adress, e-postadress, ordernumret samt vilka varor som returneringen gäller framgå klart och tydligt.
Du bör omedelbart och senast inom 14 dagar efter ångermeddelandet returnera produkterna till oss. Du står för returfrakt, leverans och skick på produkterna vid retur, produkterna SKALL skickas välpaketerade och i ursprunglig förpackning. (originalförpackning)
På återbetalningsbeloppet förbehåller vi oss rätten att dra av en summa motsvarande värdeminskningen jämfört med varans ursprungliga värde vid använd eller skadad produkt.
Avgift för ompaketering vid EJ brukbar originalförpackning: 500SEK

Hur går en reklamation eller frakt/ skada till:
Vi besiktigar alla produkter innan dessa skickas till dig. Skulle produkten ändå vara skadad eller felexpedierad när den anländer åtar vi oss i enlighet med gällande konsumentskyddslagstiftning att kostnadsfritt åtgärda felet.

Du måste alltid kontakta oss för ett godkännande innan du returnerar en defekt vara.
Klagomålet ska skickas omedelbart efter att defekten har upptäckts.
Är en vara eller någon del av en vara defekt så ska detta dokumenteras och anmälas till oss innan montering. Vi ersätter inte monterade defekta delar.

Vilken storlek på hundbur ska jag välja till min hund?
Eftersom storleken på hundar kan variera stort är det bästa att själv mäta hunden och välja bur efter Jordbruksverkets bestämmelser. Om du använder en bur eller liknande för transporten i personbilen ska varje hund ha minst följande utrymme:

Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10.
Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. Kontakta gärna oss via mail: [email protected] för råd och hjälp.

Vilken storlek på hundbur passar min bil? (Leta upp vilka hundburar som passar just er bil)
Gör så här. Klicka in på sortera efter bilmodell klicka här (länk)

Leta upp ert bilmärke/ modell /årsmodell klicka sedan på bilden, samtliga hundburar, hundgrindar samt skyddsgaller som passa till bilen ni valt kommer då i en lista nedan. *Vi rekommenderar att hundburen ska vara ca 5-8 cm högre än hunden.

Är det lag på att hundar ska färdas i bur?
Enligt lag måste du som hundägare se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transport bur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar. Läs mer hos Jordbruksverket (länken öppnas i nytt fönster) om vilka bestämmelser som gäller vid transport av hundar. maila oss på [email protected]  I de allra flesta fall kan vi få fram passande
produkter även till bilmodeller som inte ligger uppe på hemsidan än.

Vad är skillnaden på en Mim hundbur (VarioCage) och andra hundburar på marknaden?
Vår bur är konstruerad med teleskopiska rör, två delar av tak och golv, vilket gör att djupet på buren kan justeras. I denna ”justerbarhetsfunktion” sitter också krocksäkerheten. Vid en kollision bakifrån förs golv, tak och de teleskopiska rören samman och minskar risken för att de som sitter i baksätet får burmaterial i ryggen. Det minskar också risken för att hunden ska få stick och skärskador av materialet i buren.

Vilken skillnad i säkerhet är det mellan en bur och en sele?
Hunden sitter säkrare i en bur då den har ett begränsat skyddat utrymme. I en rem så slängs hunden runt i baksätet och kan slå i inredningen. Vid en frontalkrock kan den nå fram till framstolarnas rygg. Vid en voltning kan hunden slå i tak och nackstöd, och om den är stor även delvis slängas ur bilen med bakkroppen. Den kan också skada andra passagerare. Remmens längd gör också att hunden får en hastighetsskillnad relativt bilen innan den sträcks helt och det tar stopp. Det avståndet blir kortare i en bur och hastighetsskillnaden minskar vilket då minskar skaderisken för hunden. Buren som är gjord av förhållandevis tunt material har också förmågan att ta upp en del av energin i kollisionen genom att den deformeras under kollisionen.

Insättning i bilen, vad bör jag tänka på?
Ta ut varningstriangeln & punkteringsspray innan du ställer in den i bagaget. Vill du ha stötfångarskydd (Cover) så lägg i det först. Om din Artfex eller mim bur är en dubbelbur var säker på att någon kan hjälpa dig.(lättare att lyfta in utan att skada bilen.)
Till slut stäng bagage luckan försiktigt och se till att ingen del av buren är i vägen för den.

På Mim buren Kan jag få dörren högerhängd?
Nej. Alla öppnas åt det hållet för att göra stopp vid väg lite säkrare.

Gasdämparen gått sönder?
Finns som reservdel här på vår sida.

Vattenskål till buren?
Ja visst! Men vatten skall serveras när bilen stannar. I buren vid färd skall inget hårt vara.
Inga hårda tuggben, vattenskålar osv.

Hur lång tid tar det att få mina varor levererade?
Vår leveranstid är normalt 3-5 vardagar inom Sverige, såvida annat inte meddelas. Vid kampanjer kan leveranstiderna komma att bli längre. Alla varor skickas från Sverige via Schenker DHL eller UPS beroende på produkt.

Hur går krocktesterna av hundburar till?
Mims hundburar: 
har vi valt att vända sig till RISE Research Institutes Of Sweden för att krocktesta deras burar. RISE är de enda i världen som använder sig av en riktig bilkaross med inredning från en vanlig bil när man genomför krocktestet. Vanliga krocktester på hundburar baseras oftast på en platt släde där man ser om buren håller vid krock när man spänt fast den med band utan ett riktigt baksäte att stå emot. De banden fästs in i släden med maskinöglor som är till för att lyfta flera ton. Vi vet att majoriteten av alla lastöglor som finns i vanliga personbilar brister redan vid så låga vikter som 5-6kg vid en frontalkollision i 50km/h, det är alltså baksätets ryggstöd som tar största lasten och inte lastöglorna. Man kan alltså inte förlita sig på att bilens lastöglor håller om olyckan är framme. De flesta krocktester efterliknar med andra ord inte ett verkligt krockscenario. RISEs SPCT (Safe Pet Crate Test) eliminerar risken för felaktig provning. (SPCT Method)

Artfex hundbur är tillsammans med selen (tillbehör) krocktestad av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Testet är utfört enligt ECE-R17 som är en Europastandard för förankring av last i bil. Se video från krocktesterna av Artfex hundburar.

Mer detaljerad  information om hur testerna går till kan du läsa om hos SP (länken öppnas i nytt fönster).

Är hundburar säkra att ha i bilen?
Säkerhetsnivån på olika burar varierar. Vissa burar är krocktestade och klarar rejäla kollisioner, andra burar är av enklare material och är snarare till för att begränsa hunden till en viss yta samt skydda bilen från hunden. Vilken nivå du lägger dig på är upp till dig och dina bilvanor.

En hundbur bör vara säker av flera anledningar. En av de viktigaste anledningarna är såklart att hunden ska sitta säkert och bekvämt, men även andra passagerare i bilen. Du känner säkert till risken med löst gods i bilen. Skulle en kollision inträffa kommer lösa föremål fortsätta färdas i samma hastighet, medan bilen stannat. Detta gör att risken för att bli träffad av något i hög hastighet ökar. Kraften är enorm och konsekvenserna kan bli ödesdigra. Genom att satsa på en krocktestad och säker hundbur kan alla i hela familjen sitta säkert och njuta av bilresan.
Krocktestade hundburar – viktigt för dig och din hund
Det finns många erkända varumärken på marknaden för hundburar och ett populärt alternativ är Mim Variocage. Från detta varumärke har du möjlighet att välja mellan flera burtyper, en säker variant är Variocage. Denna burtyp är väldigt säker då den vid kollision komprimeras, precis som fronten av en bil. Genom att tryckas ihop något vid en kollision får buren en slags stötdämpning, något som skyddar hunden. Samtidigt är burarna splittersäkra och har en nödlucka. Dörren hålls öppen med hjälp av en gasdämpare. Buren har liknande säkerhetsteknik som den för människor i en bil. Dessutom är burens interiör försedd med rostskydd.hur många hundar du har finns burar att välja på i många storlekar, både för en eller flera hundar.
*För att vara helt säker har Variocage säkrats i enlighet med SPCT (Safe Pet Crate Test), ett rigoröst säkerhetstest.

Hur länge kan hunden sitta i bur?
När det gäller resa så beror det på omständigheter och hund. Vissa hundar är väldigt lugna och trivs bra med att ligga och vila, andra blir lätt stressade av ensamhet. Hunden ska ha regelbunden rastning och tillgång till mat och vatten. Hemma får hunden inte vara instängd i bur alls, burens dörr ska vara av monterad och hunden ska kunna komma och gå som den vill i sin bur.
Läs mer om att ha hunden i bur på Svenska Kennelklubbens sida här.

Viktigt att komma ihåg men lätt att glömma
När sommaren äntligen kommer så är det flera långa bilturer som väntar för många, kanske ska ni själva iväg på bilsemester eller åka ut till sommarstugan? För att alla ska sitta och åka bekvämt är det viktigt att även din hund får friskt vatten med sig på resan, kolla att skålen är påfylld och att luften är ventilerad. Och kom ihåg att aldrig lämna hunden i bilen en varm sommardag.